2013. május 5., vasárnap

Patronok 2. - Helix mini 510 és eGo NG

Az első időkben kiszámoltam, hogy mennyivel olcsóbban jövök ki ha a dohányzás helyett elektromos cigarettára váltok. Hát jelentem: eléggé beleástam magam és keresem az újításokat; ki szeretném próbálni azokat az eszközöket, amik valamiért érdekessé váltak számomra.

Az előző részben két integrált, üvegszálas patront elemeztem, míg ebben egy vatelines és egy tank-patron kerül górcső alá. Az integrált patronok és a tank-patronok között egyetlen különbség, hogy az integrált patronoknál a folyadék tárolására alkalmas tank rész tartalmazza a kazánt. Vagyis csak megtöltöm, rátekerem az akkumulátorra és már használom is. A tank-patronoknál a tankot töltöm meg és helyezem rá a porlasztóra, vagyis a porlasztó részt nem is szükséges leválasztani az akksiról. Oké, ha ez így kusza egy kicsit akkor a tesztnél remélem már tisztába kerül! :)

Helix mini 510

Nagy különbséget fedeztem fel a VGO akkumulátoron használt vatelines és a később vásárolt EGO akksikkal kompatibilis üvegszálas patronok között. Ez nem más, mint a gőz hőmérséklete.
Többek és saját magam állítása szerint, a vatelines patronok közelebb állnak a klasszikus értelemben vett dohányzáshoz, hiszen az elpárolgott e-liquid jóval melegebb az üvegszálas megoldásokhoz képest.

A "vivőanyag" ennél a patronnál a vatelin. Ez tárolja és szállítja a kazán számára szükséges folyadékot. Az egész működési elv hasonlít a Zippo öngyújtókban található vattához, amely tárolja a folyadékot és folyamatosan nedvesen tartja a kanócot.



Szemben a VGO patronokkal itt nem a vatelint magát kell megnedvesíteni és átitatni a folyadékkal, hanem ezt egy kis tartály tárolja számunkra. A patron alján látható kis fehér pont - ami csak használat előtt ilyen szép fehér - gyakorlatilag a beömlőnyílás és a cső mindkét oldalán megtalálható, amiken túl a vatelin illetve a kazán található.
Első töltés alkalmával egy-két cseppet érdemes a belső, vatelines részre cseppenteni de a többit - az üvegszálas eszközökhöz hasonlóan - a tartályba kell tölteni.

Pici és nagyon vékony dologról beszélünk: a tank átmérője (természetesen középen a csővel együtt) 9,7 mm, míg hosszra körülbelül akkora, mint a V3 (57mm) . A tartály része elég kevés folyadékot képes tárolni viszont ezzel szemben a kazánnak "jó étvágya" van. Mit jelent ez számunka? Hát, hogy a beletöltött folyadék pár jóízű gőzölést követően el is fogyott! Ugyanakkor fontos itt megemlíteni, hogy amíg van benne e-liquid addig maximálisan meg leszünk elégedve mind az íz, mind a füsthatással.





A vatelines patronok általában jobban bánnak a növényi glicerin (VG, Vegetable Glicerin) alapú folyadékokkal is. Később szó lesz róla, mi az a propilen glikol (PG) és mi a VG ;) Most annyit elöljáróban, hogy VG alapú folyadékok kevésbé folyékonyak a PG-s társaiknál. Inkább szörpre hasonlít, mint folyadékra ezért az üvegszálas patronoknál könnyebben ráég a kazán fő elemére - a fűtőszálra -, amit felhasználóként úgy érzünk, hogy erősebben kell szívni az elektromos cigarettát és akkor is kevesebb "füst" jön, mint megszoktuk. Ebben az esetben kell a kazánt cserélni vagy felújítani.
A Helix mini 510 esetében azonban a kazánt sem cserélni sem felújítani nem lehet; egyszerhasználatos.

Sajnos nekem elég korán elvérzett és a két beömlőnyílás közül az egyik oldal eldugult, így kevesebb folyadékot kapott a kazán illetve így kevesebb "füst" is jött.

+ Kiváló ötvözése a tank és az integrált patronoknak
+ Kicsi és kényelmes kivitelezés
+ A vatelinnek köszönhetően melegebb gőz
+ Nagyobb "füst" és jobb ízhatás
- Kicsi a tartály része
- Könnyen tönkremegy
- Nem cserélhető alkatrészek
- Nehézkes a töltés, mivel a tartály üveges és kazán között kicsi a hely

Értékelés: 5,0

EGO NG tank-patron


Az első és talán az utolsó porlasztós tank-patronom is egyben. Kipróbálni és használni egy pár alkalommal jó volt és tulajdonképpen meg voltam vele elégedve. De aztán jött a feketeleves.

A tank-patronok egyetlen különbséges az integrált patronokhoz képest - ahogy már fentebb is írtam -, hogy a folyadék tárolására alkalmas tank és a kazán rész két külön egységet alkot, míg az integrált patronokban egyben helyezkedik el a kettő.






Az EGO NG patronoknál a szipka része van kialakítva tanknak. Ezt kell megtölteni is és ezt kell ráhelyezni a patron belsejében lévő fémszálas porlasztórészre. Első ránézésre érdekes, hogy apró vatelines dugó gátolja meg a folyadék kiömlését.


Ahogy a képen is látható, a szipkából ki kell venni a kis dugót, megtölteni a tank részt és visszahelyezni a dugót. Ezt követően a szipka rákerül a porlasztóra és voilá!
A gond csak az, hogy a dugóban található vatelint gyakorlatilag semmi sem tartja a helyén. Bár ezzel a megoldással gyakorlatilag zéróra redukálható a kondenzpárából adódó szörcsögést, valamint az e-liquid szájba való jutását. Nos, ez utóbbit annyival egészíteném ki: ameddig a vatelin a helyén van... Velem megtörtént eset, amikor az utcán haladva a tank tartalma gyakorlatilag a számban kötött ki, mert a vatelin levált a dugóról. Nem volt finom.. :)

Ameddig élveztem addig viszont találtam pár pozitívumot is: elsősorban a megoldás önmagában nem rossz gondolat, hiszen a folyadék folyamatos érintkezésben van a porlasztó fémhálójával. Amikor izzítjuk a fém felmelegíti a vatelint és így gőz képződik. A gőz- és ízképzés kiváló! ..ameddig a vatelint a helyén van..


Az első használatot követően azonban a tankot levéve láttam, hogy a vatelin konkrétan rajta maradt a fémhálón. Talán megoldás lenne a dugó olyan kialakítása, aminél középen van fogva a vatelin és belül az egészet fogja egy műanyag. Ekkor a vatelin a helyén tartható lenne szerintem.
A szipka forgatható, ami alapjában véve nem rossz dolog viszont a vatelin így könnyebben ki tud esni..




Megtévesztő lehet a kép, hiszen a dugó alsó része vatelin csak, a folyadék gyakorlatilag egy szitán keresztül szivárog át. A fehér dugó alsó része, egy pár milliméteres vatelindarabot tart a helyén, ami sehogy sincs rögzítve a műanyag falához.
Maga a tank része sem éppen nagy; ami a képen látható valamint a szipka belső része. Bár a tartály elvileg 1,5 ml (a V3 űrtartalma 1,6ml) folyadék tárolására alkalmas viszont ez hamar elpárolog.
Ha másik ízt szeretnénk a tankba tenni, akkor célszerű a dugó illetve a vatelin átmosása és kiszárítása/leitatása. Mivel egy-egy ilyen tank hamar tönkremegy egy porlasztó mellé javaslom több tank beszerzését.

+ VG alapú folyadékokat tökéletesen bírja
+ Jó füst- és ízképzés
+ A tank könnyen cserélhető
- A vatelin egyáltalán nincs rögzítve a dugóhoz, így könnyen leválik
- A betöltött folyadék hamar elfogy, így sűrűbben kell tölteni
- Sűrűn kell cserélni a tankot
- A vatelin leválásával a tank teljes tartalma a szánkba folyik
- A dugó könnyen kiesik a helyéről, töltés közben is eltűnhet mérete miatt
- A használat során a tank ki-behelyezése miatt egyre könnyebben esik le a porlasztóról, oda kell fogni

Értékelés: 3,3