2013. szeptember 14., szombat

Hányat kell tekerni a huzalon? - Számológépen. Egyszerűen?

Előre szólok, hogy nem feltétlenül lesz egyszerű az, amit ide írni készülök. Az agymenésem abból indult ki, hogy egy kívánt ellenállású kazánt szerettem volna készíteni, ami elméletben kivitelezhetőnek tűnt de aztán meglepetésként mégsem lett annyi.

Ezután nekiálltam szerkesztgetni a korábban írt bejegyzésem, ami kazánok felújításával foglalkozik. Végül rájöttem, hogy az agyalással lehet jó pár vállalkozószelleműt eltántorítanék, ezért különszedtem a javítást, hogy önálló bejegyzés legyen belőle.

Tényállás: 6 tekerés 2 mm-es üvegszálra a V3 kazánja esetében 53 Ohm/méter ellenállású huzallal produkált 2,4 Ohm-ot.


Agymenés:
Egy számológéppel ki lehet számolni, hogy ebben az esetben körülbelül 4,5 centi huzal került így kazán belsejébe. 


Egy kicsit üljünk vissza az iskolapadba! Szöveges feladat következik.
6 tekerésnél van 4 teljes kör a huzallal az üvegszál körül illetve plusz kettő, ami egy-másik oldalon fog lógni. Ha 2mm -es üvegszálat használunk és 53 Ohm/méteres huzalt teszünk rá akkor mennyi lesz az ellenállása egy tekerésnek?
Na ki emlékszik még a kör kerület kiszámításra?



Szerencsére 2r-el nem kell foglalkozni, hiszen a sugár kétszerese az pont az átmérő, ami a jelen esetben 2mm.

2mm*3,14 = 6,28 mm


53 Ohm /méter = 0,053 Ohm / milliméter

6,28*0,053= 0,33

Tehát minden további tekeréssel 0,3 Ohm adódna hozzá a kazán ellenállásához.


Tudom, ez már kissé túlzásnak tűnik de a próbálkozások helyett talán így egyszerűbb, ha előtte használjuk a számológépet illetve az általános iskolában szerzett tudást.

Ha egy kicsit tovább gondoljuk a dolgot logikusan, akkor a két - mondjuk - fél tekerés egy teli tekerést ad ki, tehát az  1,65 Ohm lesz (5x0,33=1,65). Ha ezt számot elosztjuk a huzal centire számolt ellenállásával akkor megkapjuk, hogy 3,1 centit elhasználtunk a 4,5-ből. Mivel valahol fel kell vezetni és le is a huzalt az üvegszálról a fennmaradó huzal tulajdonképpen egy fix érték marad. Így már könnyebben ki lehet számolni, hogy hány tekerésre lesz szükség a kívánt ellenállás eléréséhez. 


Fontos azonban, hogy visszafele számolva ne ugorjunk bele a csapdába! A fenti példával számoljunk tovább: A fennmaradó 1,4 centi ellenállása 0,53 Ohm / centivel számolva 0,72 Ohm lesz. A végső 2,4 Ohm-ból ezt levesszük, kicsit kerekítünk és kijön, hogy még 1,7 Ohm-ot kell kipótolni. Ezért az 1,7 Ohm-ot osszuk el a 0,33 Ohm / tekerés értékkel! A végén kijön, hogy 5,15-öt, vagyis 5 tekerésre van szükség ehhez.
Na de a kezemben meg 6-ot tartok. Hogy is van ez? Az 5 a teljes körökre vonatkozik de az eleje és a vége a kazánnak nem teljes kör. Egyszerűsítsük meg az életünket annyival, hogy hozzáadjunk azt az egy tekerést az 5 teljes körhöz és máris minden stimmelni fog. ;)
 

Tehát, amikor számológéppel a kipótolandó ellenállást számoljuk a kapott érték+1 adja meg a szükséges tekerések számát.

És akkor most még a végére elmondanám, hogy ez nem 100%-os számolás, hiszen nem köröket hajtunk az üvegszálra, hanem spirál alakban haladunk rajta. Nagyon sok múlik rajta, hogy milyen dőlésszögben csináljuk a dolgot! De ha már van egy megközelítőleg stabil technikád a fenti számolás alapján szerintem már simán ki lehet számolni, hogy egy tekerés mennyi ellenállást ad hozzá vagy vesz el. ;)

Természetesen más használni kívánt üvegszál esetében a más átmérővel a kerület is változni fog, így a huzalok teljes kör alatti ellenállása. Így nem árt a számolásra is vigyázni!