2014. február 14., péntek

A VAPER helyreigazítást kér

Továbbra is folytatódik az ellenpropaganda az elektromos cigaretta ellen, habár a bíróság kimondta, hogy az elektromos cigaretta töltőfolyadékja nem gyógyszer. A NAV ettől függetlenül továbbra is razziázik és sorra foglalja le a nikotinos e-liquideket.
Úgy tűnik, hogy erősek vagyunk hiszen a saját érdekeket képviselők és józan ész közötti e-cigaretta háborúra a média is egyre jobban figyel. A nagyobbik gond, hogy az ellenpropaganda még mindig erősebb nálunk így nem csoda, ha folyton olyan emberek véleményét mutatják a nagy nyilvánosság előtt, akinek köze nincs az egész elektromos cigarettázáshoz.
Ennek eredménye a tegnapi esemény illetve a VAPER ellenlépése is.

A Villanypára Egyesület tiltakozását fejezi ki a Hír24 Híradóban az elektromos cigarettákkal kapcsolatos blokkban vele kapcsolatban elhangzott állítás miatt, amely szerint nem cáfolja Dr Kovács Gábor, a Tüdőgyógyász Társaság elnökének állításait, és ezúton kéri az elhangzottak helyreigazítását:

Állítás:
"Az elektromos cigaretta serkentheti a rászokást a fiatalok körében"

A Villanypára Egyesület álláspontja:
A valóság az, hogy az állítást bizonyítani tudó kutatás ezidáig még nem született, ellenben a témában publikált felmérések ennek pontosan az ellenkezőjét bizonyítják, miszerint az elektromos cigarettát használó nem dohányzó fiatalkorúak száma hazánkban elenyésző, mindössze korosztályuk 0.5%-a.

Állítás:
"Az elektromos cigaretta a leszokásban nem segít, mert fenntartja a függőséget"

A Villanypára Egyesület álláspontja:
A valóság az, hogy az elektromos cigaretta nem leszoktató eszköz, célja nem a függőség megszüntetése, hanem a hagyományos dohányzással járó közismert egészségügyi kockázatok jelentős csökkentése egy nagyságrendekkel kevésbé káros alternatíva felmutatásával. Felmérések bizonyítják továbbá, hogy az elektromos cigarettát használók jelentős hányada hosszú távon folyamatosan csökkenti a bevitt nikotinmennyiséget, két év elteltével átlagosan közel 75%-kal kevesebb nikotint fogyasztva, mint az e-cigarettára történő átálláskor.

Állítás:
"Az elektromos cigarettában lévő kémiai anyagoknak is van egészségkárosító hatása"

A Villanypára Egyesület álláspontja:
Az elektromos cigaretták egyetlen kimutatható egészségre káros választható összetevője a nikotin, ezzel szemben mentes azoktól a veszélyes és rákkeltő kémiai anyagoktól, melyek a dohányzás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázataiért felelősek. A legfrissebb kutatások szerint az egy egész életen át történő elektromos cigarettázás egészségügyi kockázatai nagyjából három hónapnyi dohányzás kockázataival egyenértékűek.

Továbbiakban tájékozódhatnak weboldalunkon is: http://www.vaper.hu


Tisztelettel:
Ficsor Zoltán - a Villanypára Egyesület elnöke
http://www.hir24.hu/belfold/2014/02/13/kaosz-van-az-e-cigaretta-korul/

A cikk az egyesület facebook-os oldalán jelent meg.