2014. február 4., kedd

Passzív e-cigarettázás majdnem ártalmatlan az egészségre

Az e-cigarettázó nem ártalmas környezete számára.

Egy tanulmány nyomtatás előtti verziója arról számolt be, hogy a passzív e-cigarettázás nem olyan káros a dohányos környezetének egészségére, mint azt korábban gondolták.A kutatók elsődleges célja az volt, hogy megvizsgálják a zárt légtérben történő elektromos cigaretta használat melyen vegyi anyagok koncentrációjával jár.
A tesztekre egy irodaházi szobában került sor, ahova három elektromos cigarettázót hívtak meg. Az iroda mérsékelten volt csupán szellőztetve, így biztosíván a szimulációnak valós körülményekkel megegyező feltételeket.
A tanulmány legfontosabb megállapításai
1. Az e-cigarettázók szobájában a szénmonoxid és széndioxid koncentrációja nem mutatott különbséget a kontroll szobában mértekkel összehasonlítva.
2. A formaldehid, benzol és egyéb pirolízis termékek, úgymint akrolein és aceton szintje nem haladta meg az átlagos koncentrációt.
3. Az IARC (International Agency for Research on Cancer) által valószínűleg rákkeltő anyagok koncentráció azonban átlagosan 20 %-kal növekedett, 122.8 ng/m3-ről 147.3 + 26.2 ng/m3-ra.
4. A mérgező és potenciálisan rákkeltő anyagok – mint például a kadmium, arzén és tallium – tekintetében nem volt jelentős növekedés mérhető.
5. A fémek esetében az alumínium koncentrációja 2,4 szeres növekedést mutatott, azonban a többi fémnél (réz, króm, nikkel, ólom, ón, vanádium és cink) nem volt szignifikánsan mérhető eltérés a kontrollhoz képest.

Az eredmények megnyugtatóak
Annak ellenére, hogy a tanulmány csupán három elektromos cigaretta márkát vizsgált, mégis elég bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a jelenleg felmerülő – a passzív elektromos cigarettázás egészségkárosító hatásait illetőlen – az aggályokat szertefoszlassa.
A korábbi tanulmányok a lehetséges karcigén és toxikus anyagok (formaldehid, akrolein és aceton) koncentrációja miatt tartották egészségre veszélyesnek a passzív e-cigarettázást. A mostani tesztek azonban megmutatták, hogy ezen anyagok valós körülmények között történő mérésekor nem tapasztalható azok koncentrációjának növekedése.

Nem jelentős a feltehetően rákkeltő anyagok jelenléte
A kutatók úgy vélekednek, hogy annak ellenére, hogy kis mértékben, de növekedett az aromás szénhidrogén-koncentráció, nem jelentős az ismert vagy feltehetően rákkeltő vegyületek jelenléte.
A fogas kérdés egyelőre az alumínium, mely a vizsgálatok ezen szintjén “nem tűnik jelentősen egészségre veszélyesnek”.
Bár a jelen kutatás eredményei arról szól, hogy a bizonyítékok nem mutatnak lényeges egészségügyi kockázatot a passzív e-cigarettázással kapcsolatban, mégis egyértelműen szükség van a többi kutatás eredményre is, különösképpen azért, mert sok különböző márkájú elektromos cigaretta van a piacon és az aktuális tesztek azok közül csupán három vizsgálatára korlátozódnak.

Az e-cigarettázás nem emissziómentes
A kutatás szerzői zárszóként még említést tesznek a téma egy másfajta megközelítésének lehetőségéről, arról, hogy az e-cigarettázás a levont következtetések szerint mégsem teljesen emissziómentes. Bár elismerik, hogy gyakorlatilag a termék használata jelen pillanatban igencsak csekély veszélyt jelent a passzívan belélegző számára.


forrás: Dohányinfo